Εκπαίδευση Ελλήνων Πιλότων στα F-35
Η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων στα F-35 αναμένεται να ξεκινήσει έως τον Σεπτέμβριο, με τους πρώτους 14 ιπτάμενους και 60 τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του καλοκαιριού. Αυτή η σημαντική εξέλιξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας στην αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και τη συμμετοχή της σε προγράμματα αιχμής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του kathimerini.gr, αν και η παράδοση των πρώτων ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς προγραμματίζεται για τα τέλη της δεκαετίας και η άφιξή τους στην Ανδραβίδα για τις αρχές της επόμενης χρονιάς, η εκπαίδευση των πιλότων απαιτεί μια πολύπλοκη διαδικασία που ξεκινά νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι πιλότοι θα αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες πριν τα αεροσκάφη γίνουν διαθέσιμα.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει αρχικά τη μύηση των ιπταμένων στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα. Σε αυτήν την εξειδικευμένη εγκατάσταση, οι υποψήφιοι πιλότοι θα περνούν τουλάχιστον 192 ώρες εκπαίδευσης στο έδαφος πριν επιχειρήσουν την πρώτη τους πτήση. Η αδυναμία ύπαρξης διθέσιου μοντέλου του F-35 αναγκάζει τους πιλότους να εκπαιδεύονται κυρίως σε υπερσύγχρονους εξομοιωτές, όπως οι FMS (Full Mission Simulator), όπου εξοικειώνονται με τον εξοπλισμό και τα χαρακτηριστικά του μαχητικού.
Παράλληλα, οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκπαιδευτούν στην αεροπορική βάση Elgin της Φλόριντα, όπου θα εξασκούνται σε ψηφιακά μοντέλα και μακέτες προτού ασχοληθούν με τα πραγματικά F-35. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους 2.685 πιλότοι και 17.260 τεχνικοί.
Στρατηγικές Ενέργειες και Συνεργασίες
Πριν από την επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας προγραμματίζει να στείλει στελέχη στην Ουάσιγκτον για να ενισχύσουν το ελληνικό τμήμα του JPO (Joint Program Office), το οποίο διαχειρίζεται διεθνείς πελάτες του προγράμματος F-35. Η ομάδα αυτή θα παρακολουθήσει την εκτέλεση του προγράμματος και θα διασφαλίσει ότι όλοι οι όροι που σχετίζονται με την απόκτηση των 20 αεροσκαφών και την υποστήριξή τους θα είναι καθορισμένοι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία προγραμματίζεται με βάση χρονοδιάγραμμα, και σύντομα η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να αναθέσει τη σύμβαση στην Lockheed Martin, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της κατασκευής των 20 ελληνικών F-35.
Αξιολόγηση Στρατηγικών Αντιπαραθέσεων
Αναμένοντας ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η Αθήνα σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της. Ακόμη και αν η Τουρκία επανακάμψει, οι παραγγελίες που έχουν ήδη κατατεθεί δεν επιτρέπουν την παράδοση νέων αεροσκαφών νωρίτερα από την Ελλάδα. Αυτό προσφέρει ένα ελαφρύ προβάδισμα στη χώρα μας στην ένταξή της στο κλειστό κλαμπ των χρηστών F-35.
Αν η Τουρκία τελικά επιστρέψει στο πρόγραμμα, ο αεροπορικός στόλος των δύο χωρών θα εμφανίζεται τεχνολογικά παραπλήσιος, αν και η Τουρκία θα έχει έναν ελαφρύ αριθμητικό προβάδισμα. Ωστόσο, οι εξελίξεις στις γαλλικές προμήθειες, όπως τα Rafale, αναμένεται να διαμορφώσουν ξανά την κατάσταση στο αεροπορικό πεδίο. Η προσθήκη των Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στρατηγικής υπεροχής, ενώ η Αθήνα ενδέχεται να εξετάσει την επένδυση σε περισσότερα γαλλικά μαχητικά και σε συστήματα ανίχνευσης απειλών.