KPMG: Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Ολιστική Επιχειρησιακή Μετάβαση
Η πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της KPMG σχετικά με την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) αποκαλύπτει ότι η ΤΝ δεν συνιστά απλώς μια τεχνολογία, αλλά μια ολιστική μεταβολή στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Μέσα από τη μελέτη που διεξήχθη σε σχεδόν 1.400 στελέχη παγκοσμίως, επισημαίνεται η ανάγκη οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις περιορισμένες τεχνολογικές επενδύσεις και να εστιάσουν σε μια στρατηγική προσέγγιση που περιλαμβάνει τον πολιτισμό και τις επιχειρησιακές λειτουργίες συνολικά.
Η έκθεση με τίτλο «Intelligent Industries – Blueprints for Creating Value through AI-Driven Transformation» προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που επιτρέπει στους οργανισμούς να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους μέσω της ΤΝ, ενσωματώνοντάς την σε όλες τις πτυχές των λειτουργιών τους. Επιπλέον, η KPMG προγραμματίζει την έκδοση μιας σειράς εξειδικευμένων αναφορών που θα αναλύουν τους τομείς της τράπεζας, των ασφαλιστικών εταιρειών, της τεχνολογίας, του λιανεμπορίου, της ενέργειας, της μεταποίησης, των επιστημών ζωής και της υγειονομικής περίθαλψης.
Στρατηγικές για τη Δημιουργία Αξίας μέσω της ΤΝ
Η μελέτη προσδιορίζει τρεις κρίσιμες φάσεις για τη δημιουργία αξίας μέσω της ΤΝ, παρέχοντας έναν στρατηγικό οδικό χάρτη για τη συστηματική κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης:
– **Ενδυνάμωση ανθρώπων**: Υποστήριξη των εργαζομένων με εργαλεία ΤΝ, εστιάζοντας σε περιπτώσεις υψηλής αξίας, καινοτομία, πειραματισμός και καθιέρωση αρχικών ρυθμιστικών πλαισίων.
– **Ενσωμάτωση ΤΝ στις εργασιακές ροές**: Η ενσωμάτωση της ΤΝ στις διαδικασίες, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις αλυσίδες αξίας για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των λειτουργιών και της εμπειρίας των πελατών.
– **Μετασχηματισμός της επιχείρησης και του οικοσυστήματος**: Κλιμάκωση της ΤΝ σε όλη την επιχείρηση και το ευρύτερο οικοσύστημα, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συνθήκες για συνεχή καινοτομία.
Θεμελιώδεις Δυνατότητες για την Αξιοποίηση της ΤΝ
Για να αξιοποιήσουν πλήρως την ΤΝ, οι οργανισμοί οφείλουν να αναπτύξουν δυνατότητες σε τρία θεμελιώδη επίπεδα:
– **Βάσεις**: Υποδομές ΤΝ, διακυβέρνηση και στρατηγική δεδομένων.
– **Λειτουργίες**: Εφαρμογή της ΤΝ σε διαδικασίες, ροές αξίας και επιχειρησιακές λειτουργίες για ενίσχυση της συνεργασίας, βελτίωση των προϊόντων και αναβάθμιση της εμπειρίας πελατών.
– **Επιχείρηση**: Εταιρικός μετασχηματισμός μέσω της ΤΝ, ενσωματώνοντας τη νοημοσύνη στη στρατηγική λήψη αποφάσεων.
Η νέα σειρά εκθέσεων παρέχει έναν σαφή και εφαρμόσιμο οδηγό για επιχειρηματικούς ηγέτες από οκτώ βιομηχανίες, με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης της ΤΝ. Καθορίζονται οι απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι οργανισμοί ώστε να μεταβούν από τον πειραματισμό στην ΤΝ σε βιώσιμη και κλιμακούμενη δημιουργία αξίας.
Ο Χάρης Συρούνης, Partner στη KPMG στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η έρευνα αποδεικνύει ότι σε όλη την αγορά και σε όλους τους κλάδους υπάρχει η αναγνώριση ότι η ΤΝ μπορεί να συμβάλει και να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι δυνατότητες της ΤΝ θα μετασχηματίσουν τον τρόπο σχεδιασμού των μοντέλων εργασίας και επικοινωνίας που υιοθετούν οι επιχειρήσεις, καθώς και την ποιότητα και το είδος των υπηρεσιών που παρέχονται. Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, να προετοιμαστούν κατάλληλα.»