Metlen: Φιλόδοξοι Στόχοι και Στρατηγικές Επενδύσεων
«Eίμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Metlen, Ευάγγελος Μυτηλιναιος, κατά την παρουσίαση της εταιρείας σε αναλυτές και επενδυτές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο στόχος της ελληνικής πολυεθνικής είναι να διπλασιάσει τον δείκτη EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), φτάνοντας από το 1 δισ. ευρώ το 2024 στα 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Μέχρι το 2028, η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% θα κατευθυνθεί στον τομέα των κατασκευών και το 53% στην ενέργεια. Επίσης, επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Μυτηλιναίος υπογράμμισε τη ισχυρή θέση της εταιρείας, η οποία οφείλεται στη θετική της ταμειακή ροή (σήμερα, η ρευστότητα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 είναι σε μετρητά). Ξεκαθάρισε ότι δεν προγραμματίζει καμία μεγάλη απόκτηση ή εξαγορά, παρά το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη του στόχου των 2 δισ. ευρώ EBITDA βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την ενίσχυση των υπαρχόντων τομέων δραστηριότητας, β) την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στην άμυνα, καθώς και στα κρίσιμα και κυκλικά μέταλλα, και γ) τον εσωτερικό μετασχηματισμό της εταιρείας, λεπτομέρειες για τον οποίο θα ανακοινωθούν στη γενική συνέλευση της 3ης Ιουνίου.
Το Πλεονέκτημα των Μετάλλων
Σύμφωνα με τον κ. Μυτηλιναίο, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Metlen βρίσκεται στον τομέα των μετάλλων και της ενέργειας, δύο τομείς που αλληλοσυμπληρώνονται. Στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικής σε αλουμίνα και βωξίτη, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή βωξίτη στην Ευρώπη, με 1,1 εκατ. τόνους. Για το σκοπό αυτό, υπολογίζει επενδύσεις 296 εκατ. ευρώ (από τις οποίες 90 εκατομμύρια είναι επιχορηγήσεις) για την αύξηση της παραγωγής βωξίτη στους 2 εκατ. τόνους ετησίως και αλουμίνας στους 1,3 εκατ. τόνους ετησίως. Παράλληλα, θα ξεκινήσει παραγωγή γαλλίου, μιας κρίσιμης πρώτης ύλης που διασφαλίζει την ανεξαρτησία εφοδιασμού της Ευρώπης. Η μονάδα παραγωγής γαλλίου θα έχει δυναμικότητα 50 τόνων, αποτελώντας μια επένδυση με περιορισμένο ρίσκο, λόγω των εξασφαλισμένων πρώτων υλών και μακροχρόνιων συμφωνιών.
Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει διπλή ευρεσιτεχνία για τη ανακύκλωση αλουμινίου, διαδικασία που της εξασφαλίζει χαμηλό κόστος στην Ευρώπη και ένα από τα πιο ανταγωνιστικά κόστη παγκοσμίως. Η Metlen σήμερα παράγει 60.000 τόνους δευτερογενούς αλουμινίου (σε σύγκριση με 3.000 τόνους το 2018), με στόχο να φτάσει τους 100.000 τόνους μεσοπρόθεσμα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον τομέα ανάκτησης υπολειμμάτων μετάλλων, όπου η Metlen είναι σε θέση να ανακτήσει μέταλλα αξίας 10 δισ. ευρώ ετησίως από βιομηχανικά απόβλητα στην Ευρώπη. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε επιτυγχάνει ποσοστό ανάκτησης οξειδίων μετάλλων 98% για όλους τους τύπους μετάλλων, με δοκιμές που επικυρώθηκαν στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Με βάση αυτή την τεχνογνωσία, η Metlen σχεδιάζει την ανάπτυξη δύο εργοστασίων στη Ρουμανία με δυναμικότητα 115.000 τόνων ετησίως, μπορεί να φτάσουν τους 140.000 τόνους μετά την επέκταση, με επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Επενδύσεις στον Τομέα της Άμυνας
Ένας από τους τομείς που θα προσδιορίσουν τις μελλοντικές επενδύσεις της Metlen είναι αυτός της άμυνας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα αυτό από το 1998, εστιάζοντας σε μεταλλικές κατασκευές. Σύντομα, προγραμματίζει επενδύσεις μεταξύ 150-180 εκατ. ευρώ σε τρεις νέες μονάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πέντε μαζί με αυτές του Βόλου. Η Metlen θα επιδιώξει να υλοποιήσει πέντε διαφορετικά προγράμματα έργων άμυνας, ένα εκ των οποίων είναι η ανανέωση του ελληνικού στόλου οχημάτων σε συνεργασία με την ιταλική Agnelli.
Δραστηριότητες στην Κατασκευή και την Ενέργεια
Στον τομέα των κατασκευών, το ανεκτέλεστο των έργων της Metlen φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, ισορροπημένο μεταξύ βαρέων υποδομών και κτιρίων σε δημόσιες, ιδιωτικές και ΣΔΙΤ έργα. Ο αντιπρόεδρος της ΜΕΤΚΑ, Ντίνος Μπενρουμπή, τόνισε ότι τα έργα προσφέρουν σταθερή χρηματοδοτική ροή στην “Μ Παραχωρήσεων” και παρουσίασε ως μερικά από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ το Flyover της Θεσσαλονίκης. Η Metlen δεν λειτουργεί απλώς ως εργολάβος, αλλά ως επενδυτής. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστος ανάδοχος επιλογής, με EBITDA το 2024 στα 56 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από το 2023, με ανάλογη πορεία και για το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στην ενέργεια, η Metlen δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, τη λιανική, την προμήθεια και εμπορία, καθώς και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας, Γιάννης Καλαφατάς, δήλωσε ότι η Metlen αναγνώρισε νωρίς την αξία του φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που η Ευρώπη συζητούσε το τέλος των ορυκτών καυσίμων. Διατυπώθηκε η πρόβλεψη ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα παραμείνει ισχυρή λόγω γεωπολιτικής αστάθειας και των αναγκών των data centers. Στα επόμενα χρόνια, η διαχείριση και εμπορία ενέργειας θα είναι πιο σημαντικές από τα στοιχεία ενεργητικού, με εστίαση στις υποδομές δικτύων και αποθήκευσης.
Η Metlen έχει παρουσία σε 10 χώρες, με σημαντική αύξηση του μεριδίου λιανικής στην Ελλάδα από 8% σε 18% σε τρία χρόνια, στοχεύοντας σε 20% άμεσα και 30% μέχρι το 2028. Στον τομέα αναπτύξεων έργων ΑΠΕ, η Metlen έχει ξεπεράσει τα 2 GW, ενώ έχει δημιουργήσει κόμβους εμπορίας και προμήθειας ενέργειας στην Ιταλία και την Ελβετία.
Ο Στρατηγικός Στόχος της Metlen
«Δεν πάνε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου για να δουν τη μετοχή τους να ανεβαίνει. Είναι λάθος. Εάν επικεντρωθείς στο πώς κάνεις τη δουλειά σου, η αγορά σε ανταμείβει. Αν δώσεις λάθος εντύπωση, έχεις τελειώσει» τόνισε ο κ. Μυτηλιναίος, κλείνοντας την παρουσίαση. Ο στόχος του δεν είναι απλώς η είσοδος στον FTSE100, αλλά η επιδίωξη πολύ υψηλότερων στόχων. Επιπλέον, εξήγησε ότι η Metlen επιλέγει να αποφύγει το αμερικανικό χρηματιστήριο ενόσω συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην αμερικανική κοινωνία, θεωρώντας το Λονδίνο ως το κατάλληλο «σπίτι» για μεγέθη όπως της Metlen.